Mediale Tibial Stress Syndrome

Mediale Tibiale Stress Syndroom wordt ook wel shin spints genoemd. Het is een overbelastingsblessure aan de binnenzijde van het scheenbeen, de tibia. Het is een pijnlijke bots- tressreactie welke soms gepaard gaat met een ontsteking van het beenvlies.

Behandeling

Loop in geen enkel geval door stekende pijn heen! Je kan de pijnlijke plekken koelen met een ice-pack en voorzichtig masseren. Controleer de schoenen of ze nog voldoende dem- ping hebben en vraag aan een specialist in loopschoenen of je de juiste schoenen draagt gezien de stand van de voet en de afwikkeling tijdens het hardlopen. Tijdens de herstelfase kun je wel blijven fietsen en zwemmen om de conditie optimaal te houden. Je kunt advies krijgen van een fysiotherapeut. Het behandelen zal bestaan uit massage en rekken waar- door de doorbloeding toeneemt en herstel sneller plaatsvindt. In de acute fase worden soms ontstekingsremmers voorgeschreven. Als je na een periode van rust weer begint met hardlopen vermijd dan explosieve acties zoals sprinten en springen. Loop, zowaar mogelijk, op een zachte ondergrond. Het is belangrijk naast een rustige opbouw in het hardlopen ook oefeningen toe doen om de belastbaarheid van de spieren rondom het onderbeen te versterken.
Shinsplint is een typische hardloopblessure. Vooral beginnende hardlopers zijn gevoelig voor shinsplits. Bij ervaren hardlopers kunnen problemen ontstaan als de trainingsbelas- ting te snel wordt opgevoerd. Als in een korte tijd, te vaak en te snel gelopen wordt kan een overbelasting ontstaan.

Bij normale belasting tijdens het lopen wordt bot sterker maar bij overbelasting gaat er daarentegen lokaal iets mis met de hermodelleringvan het bot. Het wordt zwakker en er treedt een pijnlijke irritatie op. Dit komt omdat de spieren te hard trek- ken aan de botrand van het scheenbeen. Risico’s om een shinsplint te ontwikkelen zijn ook schoenen met slechte demping en hardlopen op een harde ondergrond.

Symptomen

De loper klaagt over pijn aan de voor- en binnenkant van zijn scheenbeen.nnFase 1: Lichte stijfheid en pijn na het lopennFase 2: De pijn komt op als je begint met hardlopen. In rust komt het weer terugnFase 3: Pijn tijdens het hardlopen evenals pijn in rust na de inspanningnFase 4: Stekende en kloppende pijn tijdens hardlopennFase 5: Bij iedere stap tijdens het lopen voelt het alsof iemand je slaat tegen je scheenbeen.nLopen bepaalde mensen extra risico?n

Extra risico?

Beginnende lopers hebben altijd meer risico. Vaak zijn mensen ongetraind en is er te weinig controle over de buig- en strekspieren van de voet of zijn de kuitspieren erg kort. Mensen met overgewicht lopen meer risico door de massa die tijdens het lopen op de scheenbenen aankomt. Daarnaast lopen mensen met X- en O-benen, beenlengteverschil, overproneren en plat- en holvoeten een groter risico.

Reviews  TiM Fysiotherapie

review sterren 5/5

“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”

Michael

review sterren 5/5

“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”

Nel

review sterren 5/5

“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”

Julia