Wat is (chronische) pijn?

Wanneer we ons branden aan een kaars of snijden aan een mes dan spreken we van acute pijn. Pijn die ontstaat na beschadiging van lichaamsweefsel. Deze vorm van pijn is normaal en als het weefsel (zoals huid, spier of bot) is hersteld dan wordt de pijn minder en kunnen we steeds meer en beter bewegen. Samen met de therapeuten van Together In Motion Fysiotherapie bekijkt u waarom de pijn in stand wordt gehouden en gaan jullie op zoek naar de mogelijkheden om chronische pijn te behandelen en af te laten nemen.

Acute pijn

Acute pijn wordt dus na verloop van tijd minder. Helaas kan het voorkomen dat pijn aan blijft houden en wisselend of constant aanwezig is. Uit onderzoek blijft dat ondanks dat pijn langdurig aan kan houden er niet altijd sprake is van weefselbeschadiging. Wanneer pijn langdurig aanhoudt spreken we soms van chronische pijn. De processen die chronische pijn in stand houden zijn anders dan bij acute pijn.

Aanhoudende pijn

Vanuit de laatste wetenschappelijke onderzoeken zijn wij tot de ontdekking gekomen dat het zenuwstelsel overgevoelig kan raken wanneer pijn langer aanwezig is. Dit wordt ook wel centrale sensitisatie genoemd. Sensitisatie zorgt prikkeling van ons zenuwstelsel waardoor pijn veel gemakkelijker tot stand komt en langer aanwezig kan zijn. Wil je meer weten over chronische pijn, bekijk dan is onderstaande video over acute en chronische pijn.

Reviews  TiM Fysiotherapie

review sterren 5/5

“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”

Michael

review sterren 5/5

“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”

Nel

review sterren 5/5

“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”

Julia