Looptraining bij Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. Het wordt in de volksmond etalagebenen genoemd omdat er tijdens de tussenpozen vaak gerust word voor een etalage. Deze tussenpozen moeten worden genomen door pijn in de benen. Een martelende ondraaglijke pijn welke in beginsel aanvoelt als kramp.

File omzeilen

Het idee achter looptherapie is te vergelijken met het omzeilen van een file. Wanneer je de snelweg op wilt rijden en je ziet al filevorming op de oprit dan ga je proberen binnendoor te rijden. Kleine wegen die om de snelweg heen kronkelen en naar dezelfde plaats leiden. In het lichaam is er bij vaat lijden een verstopping in de ader waardoor de doorbloeding naar delen onder deze verstopping beperkt is. De gesuperviseerde looptherapie zorgt ervoor dat het bloed een andere weg kiest.

Tijdens gesuperviseerde looptherapie is er een therapeut aanwezig die het uiterste uit de client haalt. Het doel is om de martelende pijn te krijgen en vervolgens zo lang mogelijk doorlopen. Waar de client normaal gesproken zou stoppen met lopen (bijvoorbeeld bij een etalage) wordt er nu het uiterste gevraagd. Het bloed gaat op dat moment andere wegen zoeken naar de locatie onder de verstopping. De kleinere bloedvaten om de verstopte slagader worden gebruikt als alternatieve route (om de file heen). Deze kleine bloedvaten zullen nooit de functie van de verstopte slagader over gaan nemen maar het bloed leert als het ware de weg kennen. Hierdoor treedt er een verbetering op in loopafstand die zonder pijn kan worden afgelegd.

Verwijzing

Sinds 1 januari 2006 hebben patiënten geen verwijsbrief meer nodig van de huisarts of medisch specialist voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Hierbij is onze zorg direct toegankelijk.

Aan huis of op werk

Is het voor u niet mogelijk om naar ons te komen dan komen wij graag naar u. Met voldoende ruimte kunnen wij op elke locatie werken aan uw gezondheid. Het maken van een eerste afspraak kan telefonisch en via onze website. Natuurlijk kunt u ook even bij ons binnen stappen. Wij behandelen zowel in de praktijk als aan huis. In overleg met u wordt een geschikt moment gekozen. U wordt zo spoedig mogelijk behandeld.
Deze pijn wordt veroorzaakt door vaat lijden. Vaat lijden is iets waarmee we allemaal te maken kunnen krijgen tijdens het ouder worden. Door het minder elastisch worden van de bloedvaten, het beschadigen van de bloedvaten aan de binnenkant en het afzetten van vetten en kalk tegen de binnenzijde van de bloedvaten kan er een vernauwing ontstaan in het bloedvat (slagaderverkalking). Dit kan komen door roken, overgewicht of ongezonde voeding. Het gevolg is dat de delen onder deze vernauwing minder bloed en dus zuurstof krijgen. Er treedt verzuring op in de daar aanwezige spieren, dat leidt tot krampende pijn.

Vergoeding

Together in Motion heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst afgesloten en uw behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed, voor zover u daarvoor aanvullend bent verzekerd. Wij raden u aan dit na te kijken in uw verzekeringsvoorwaarden of contact op te nemen met u zorgverzekeraar bij eventuele vragen.

Behandeling

Er is geen medicatie om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Wel zijn er drie behandelstrategieën om de klachten te verminderen, namelijk: de By-pass operatie, dotteren en gesuperviseerde looptherapie.Er wordt echter liever niet meer geopereerd omdat het risico op complicaties hoog blijkt te zijn, dit kan komen door de vaak slechte lichamelijke conditie. De meest effectieve therapie is tevens de meest conservatieve therapie; de gesuperviseerde looptherapie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gesuperviseerde looptherapie tot wel 80 procent verbetering oplevert.

Looptherapeuten

Op alle vestigingen is een looptherapeut werkzaam. Maak u eerste afspraak gemakkelijk en snel op onze website!

Reviews  TiM Fysiotherapie

review sterren 5/5

“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”

Michael

review sterren 5/5

“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”

Nel

review sterren 5/5

“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”

Julia