Beste Hoofdkussen Kopen? 7 tips van de Fysio

Wij geven je in dit artikel advies bij het kopen van een nieuw hoofdkussen. Een goed kussen hoeft helemaal niet duur te zijn en met een paar simpele tips bespaar ik je een miskoop. Denk eerst is na over je slaaphouding. In welke positie val je in slaap?

Rugslapers

Val jij op je rug in slaap? Prima dit heeft een aantal voordelen. Allereerst ontstaat er tijdens de nacht geen spanning op je gewrichten of rug. Let wel op, als je slaapt ontspant je kaakgewricht, rugslapers hebben daarom sneller last van slaapapneu.

Zijslapers

De meeste mensen slapen op hun zij. Zijslapers hebben minder last van slaapapneu of reflux klachten. Belangrijk is dat je een hoofdkussen uitkiest wat de ruimte tussen je hoofd en de matras opvult. Een slap kussen geeft geen ondersteuning waardoor je hand al snel onder je kussen verdwijnt. Onbewust ga je tijdens de nacht de ruimte opvullen door je kussen op te vouwen of te proppen. Ben je een zijslaper en is je kussen toe aan vervanging? Dan is het belangrijk dat u een kussen uitkiest wat comfortabel is maar ook support geeft.

Materiaal

Als fysiotherapeut raad ik het af om op je buik te slapen. Je hoofd ligt vrij snel in een onnatuurlijke knik. Je kan buikslapen voorkomen door op je zij te slapen en een kussentje tussen de knieen te plaatsen, zo draai je minder makkelijk op je zij. Merk je dat je toch regelmatig wakker wordt op de buik of dat je het prettig vind om in slaap te vallen op de buik, plaats dan een plat hoofdkussen onder je buik, zo voorkom je dat je hoofd volledig uitgedraaid op de matras ligt. Wil je een zacht kussen of moet hij wat steviger zijn. Je slaaphouding en voorkeur voor een stevig of zacht kussen zorgt voor de materiaalkeuze.

Wanneer hoofdkussen vervangen?

Na 4 jaar zorgt huisstofmijt en transpiratievocht er voor dat je kussen toe is aan vervanging. Als je een nieuw kussen koopt laat het regelmatig luchten bij het raam en doe er altijd twee kussenslopen omheen. Je kan de kussenslopen dan wassen en zo blijft je kussen altijd lekker fris. Ik raad het af om kussens zelf te wassen, meestal neemt hierdoor de veerkracht af.

Reviews  TiM Fysiotherapie

review sterren 5/5

“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”

Michael

review sterren 5/5

“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”

Nel

review sterren 5/5

“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”

Julia