Achillespees klachten?
‘Een overbelastingsblessure van de achillespees wordt ook wel achillestendinopathie genoemd. De achillespees lokaliseert zich aan de onderzijde van de kuit waar hij overgaat naar de hiel. Het komt veelvoudig voor bij hardlopers maar ook bij andere sporten die een loop- of sprongcomponent bevatten. Door te snel, teveel hard te lopen bestaat de kans op overbelasting. De overbelasting is geen ontsteking maar een disorganisatie van cellen. De vezels van de pees lopen niet meer geordend. Als er onvoldoende herstel plaatsvindt kan dit leiden tot scheurtjes of het knappen van de achillespees’.
Hoe ontstaan achillespeesklachten?
‘Meestal ontstaat een achillespees blessure bij ongetrainde lopers. Ook hier blijkt de noodzaak van een goede trainingsopbouw, advies over de loopstijl en houding, ondergrond en goed schoeisel’.
Behandeling
‘De achillespees mag niet worden belast door hardlopen. De doorbloeding kan gestimuleerd worden door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal ook oefeningen adviseren waardoor de kuitspier en de achillespees gecontroleerd belast worden vanuit een verlengde stand, de zogenoemde excentrische oefeningen. Door excentrische oefeningen zullen de aangedane cellen zich opnieuw ordenen en zal de pees weer goed belastbaar worden. De meeste lopers zijn binnen 10 weken van hun blessure af, mits de looptraining wordt onderbroken. De conditie kan op peil worden gehouden middels fietsen, zwemmen of fitness. Bij ernstige klachten kan shock-wave therapie of een injectie met bloedplaatjes (dus geen ontstekingsremmers) nodig zijn. Probeer dit te voorkomen door goed naar je lichaam te luisteren en op tijd hulp in te schakelen.
‘In de eerste fase voelt de loper zeurende pijn en een stijf gevoel rondom de achillespees. Deze pijn wordt dan uren na de training of de dag erna ge- voeld. Meestal verdwijnen de klachten na de warming-up waardoor de klacht sluimerend aanwezig is. Er moet goednin acht worden gehouden dat het weefsel van de achillespees slecht doorbloed is. Tijdens het hardlopen neemt de door- bloeding toe waardoor de pijn af neemt. In de tweede fase voelt de loper stekende pijn die ook voelbaar is tijdens het lopen. Door te rekken kan de pijn afnemen maar in deze fase moet je jezelf dwingen rustig aan te doen. Als er geen rust wordt gehouden kan een peesschede ontsteking ontstaan. De koker die rondom de achillespees loopt raakt dan beschadigd. Dit kan een ‘krakend’ geluid geven’.
Vergoeding
Together in Motion heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst afgesloten en uw behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed, voor zover u daarvoor aanvullend bent verzekerd. Wij raden u aan dit na te kijken in uw verzekeringsvoorwaarden of contact op te nemen met u zorgverzekeraar bij eventuele vragen.
Reviews TiM Fysiotherapie
“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”
Michael
“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”
Nel
“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”
Julia