Hamstring blessure?

Een hamstring blessure komt veel voor in de voetbal sport maar hardlopers krijgen soms ook met dit probleem te maken. De hamstring is de grote spier aan de achterzijde van het bovenbeen. De hamstring bestaat uit 3 delen: 1) de semimembranosus, 2) de semitendino- sus en 3) de biceps femoris. Deze spieren lopen vanaf de zitbeenknobbel naar de knie. Ze spelen een belangrijke rol bij de coördinatie van het been tijdens het lopen.

Behandeling

Met een hamstring strain kan worden doorgelopen mits er geen stekende pijn aanwezig is. Doe in dat geval geen interval- of heuvel training. Bij acuut letsel is rust, ijs en drukverband of medical tape noodzakelijk. Een fysiotherapeut kan de doorbloeding stimuleren en kan revalidatie opstarten om de kracht en coördinatie van de hamstring te verbeteren.

Extra risico?

Lopers met onvoldoende core-stability, buik- en rugspier controle, lopen het risico sneller vermoeid te raken tijdens het hardlopen waardoor ze voorover gaan lopen en de ham- strings teveel belasten. Daarnaast is een goede warming-up belangrijk, vooral tijdens inter- val training. Lage buiten temperaturen zorgen ervoor dat het lichaam niet voldoende opwarmt. Doe dan voorzichtig en kleedt jezelf warm aan.

Er zijn drie soorten gradaties van een hamstringblessure. De meest voorkomende blessure bij het hardlopen is de ‘hamstring strain’. Deze verrekking wordt gevoeld aan de achterzijde van het bovenbeen tussen de bil en de knie. Deze pijn is niet snel belemmerend maar als je aanzet tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld tijdens een interval training waarbij tempo wisselingen plaats vinden, kan er stekende pijn opkomen. Loop niet door stekende pijn heen! Bij andere explosieve sporten, zoals voetbal en hockey, kan een gehele spierscheur of een forse verrekking ontstaan. Dan schiet het erin en kan je niet verder lopen.

Hoe ontstaan hamstringklachten?

Tijdens een eindsprint zijn de krachten op de hamstrings het grootst. Zeker als vermoeid- heid komt kijken en de buikspieren de bewegingen niet meer kunnen controleren. Ook als je teveel voorover loopt wordt de hamstring van je landende been teveel belast. Een goede loophouding is rechtop lopen, vooruit kijken en schouders ontspannen houden (ellebogen 90 graden). Daarnaast is het van groot belang dat het voetcontact met de grond kort is en dat je niet gaat sloffen want dan rem je jezelf alleen maar af tijdens het hardlopen.

Reviews  TiM Fysiotherapie

review sterren 5/5

“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”

Michael

review sterren 5/5

“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”

Nel

review sterren 5/5

“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”

Julia